Kotolain uudistus astuu voimaan 1.1.2025

Laki kotoutumisen edistämisestä, tuttavallisemmin kotolaki, uudistuu ensi vuoden alussa. Uusi laki korvaa nykyisin voimassa olevan samannimisen lain.

Kotoutumislain tavoitteena on vahvistaa maahanmuuttaneiden työllisyyttä, työllisyyttä tukevia valmiuksia, kielitaitoa ja osallisuutta yhteiskuntaan. Lain tavoitteena on myös edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja myönteistä vuorovaikutusta eri väestöryhmien kesken.

Kunta vastaa sekä työttöminä työnhakijoina että työvoiman ulkopuolella olevien kotoutumisen edistämisestä. Työvoiman ulkopuolella olevien palvelujen järjestämisestä vastaa kunta. Työnhakijoina olevien kotoutujien palvelut järjestetään työllisyysalueella.

Kotoutumisen alkuvaiheen palvelut kootaan uudeksi kunnan kotoutumisohjelmaksi, joka tukee kotoutujan palveluprosessia. Ohjelmaan sisältyy osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi, kotoutumissuunnitelma, omankielinen yhteiskuntaorientaatio, koulutusta sekä muita kotoutumista ja työllistymistä edistäviä palveluita.

Kaikille maahanmuuttaneille tarjotaan matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluita sekä perustietoa suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta.

Kotoutumislain kokonaisuudistus KOTO24 | Kotoutuminen