Kokoelmanhoito

Aikakaus- ja sanomalehdet

Kirjaston kokoelma vastaa sinun tarpeisiisi. Kokoelmassamme on kirjoja, lehtiä, musiikkia, elokuvia, pelejä, äänikirjoja, mikrofilmejä, karttoja ja e-aineistoja.

Kirjojen ja musiikin laina-aika on yleensä 28 vrk, lehtien ja elokuvien 14 vrk.

Kirjastosta saa myös esineitä lainaksi: liikuntavälineitä, videotykin, dvd- ja levysoittiminen, palapelejä… Esineiden laina-aika on 7 tai 14 vrk ja niitä ei voi kaukolainata.

Kilpailutamme aineistohankinnan säännöllisesti.

Tilaamme kirjat Hankintaportaalin kautta. Hankintaa tehdään viikoittain: yleensä kirjat ilmestyvät hankintaportaaliin 3-6 kk ennen niiden painamista. Kirjakokoelmaan hankitaan varsinkin paikallisesti kiinnostavia teoksia.

Lehtikokoelmaa tarkistelemme vuosittain. Lehtiä hankitaan budjetin antamissa rajoissa. Suuri osa lehdistä on ilmaisia kirjastolle ja osa on meille lahjoitustilauksia, kuten esim. puoluelehdet. Painettujen lehtien kokoelmaa täydentää e-lehdet.

Elokuvia ostetaan kolmelta eri toimittajalta. Koska elokuvista pitää maksaa tekijänoikeusmaksut, niitä ei voi ostaa kuin niiltä toimittajilta, joilla on ko. elokuvien edustusoikeus.

Musiikin lainaus ja sen seurauksena osto (ja tarjonta) on vähentynyt viime vuosina. Toivommekin asiakkailta vinkkejä musiikin ostoon

Sähköiset e-aineistot

E-aineistoihin kuuluu lehtiä, kirjoja, äänikirjoja ja elokuvia. Kuulumme Pohjoisen eKirjastot yhteisöön, johon kuuluu Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot. E-aineiston lainausoikeus eli lisenssi pitää uusia vuosittain, ja kokoelma voi sen tähden muuttua paljonkin vuodesta toiseen: toisia poistuu, toisia tulee tilalle. Vuonna 2025 liitymme Kuntien yhteiseen e-kirjaston, johon siirtyvät e-kirjat ja äänikirjat ja aikakauslehdet. PeK-kokoelmaan jäävät sanomalehdet, musiikki, elokuvat, soitonoppaat ja muut (baletti, konsertit).

Hankintatoiveet

Otamme vastaan hankintatoiveita ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan. Voit esittää hankintatoiveesi verkkokirjaston lapinkirjasto.finna.fi kautta tai suoraan kirjastossa henkilökunnalle tai palautelaatikkoon.

Lahjoitukset

Voit lahjoittaa kirjastolle kaunokirjallisuutta; klassikoita tai uutuuksia. Kaikki lahjoituskirjat eivät tule osaksi kirjaston kokoelmaa. Tietokirjoja emme oteta vastaan lahjoituksina, ellei kyseessä ole aivan uusi teos. Kysy aina ennen lahjoitusta; aina ei ole henkilökuntaa käsittelemään lahjoituksia. Elokuvia emme voi ottaa vastaan, sillä kirjaston kokoelmiin kuuluvissa elokuvissa pitää olla maksettu tekijänoikeusmaksut.

Varastointi ja poistot

Ilman varastointia ja poistoja ei aineisto mahtuisi kirjaston hyllyihin. Suosituksena on, että alle 5 vuoden ikäisen aineiston osuus avokokoelmasta on vain 40 %. Kirjastossa varastoidaan vähemmän lainattua, huonokuntoista tai vanhempaa aineistoa. Kemijärven kirjastossa on avovarasto, johon pääset itse tutustumaan palveluaikana.

Poistoja tehdään vuosittain vähintään saman verran kuin kirjastoon tulee uutta aineistoa. Poistamisen jälkeen teos laitetaan myytäväksi kirjaston poistokirjamyyntiin tai suoraan paperinkeräykseen. Vielä kokoelmassa olevia kirjoja ei myydä, eikä niitä voi varata ostettavaksi. Palautetta kokoelmaan liittyen otetaan mielellään vastaan.

Lehdet

Kirjaston tietokoneilla, tableteilla ja tv:llä voi käyttää ePress-palvelua, joka tarjoaa suomalaisia sanomalehtiä näköisversioina, e-lehtinä. Kirjastolla on palveluun yksi lisenssi eli yksi asiakas kerrallaan voi lukea lehteä ohjelman kautta. Lehdet ovat luettavissa heti niiden ilmestyttyä. Valikoimaan kuuluu varsinkin paikallislehtiä, mutta on mukana myös esim. Helsingin Sanomat, Kaleva ja Turun Sanomat.

PressReader sisältää yli 7500 sanoma- ja aikakauslehteä yli 90 maasta yli 50 eri kielellä. Lehdet ovat luettavissa digitaalisina näköisversioina ja joukosta löytyy niin harrastelehtiä kuin tunnetuimpia sanomalehtiäkin. Palvelu on käytettävissä kirjastoissa suoraan linkistä. PressReaderia voi myös etäkäyttää kirjautumalla verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla, valitsemalla e-aineistot käyttäjätilin valikosta ja klikkaamalla linkkiä PressReaderiin.

Lapin kirjaston e-aikakauslehtien kokoelma eMagz on etäkäyttöinen, eli voit lukea lehtiä myös kotona omalta laitteeltasi. Kokoelman löydän verkkokirjaston kautta: lapinkirjasto.finna.fi ja sieltä eKirjasto. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja nelinumeroisella PIN-koodilla. Kannattaa ottaa huomioon, että käyttölisenssejä on rajoitettu määrä, joten palvelu ilmoittaa, jos lisenssi on käytössä jo jollain toisella.

Varastoidut lehdet 2024.pdf

Vanhat paikallislehdet on sijoitettu Kemijärvi-kokoelmaan.

Varastoidut paikallislehdet.pdf

Muiden kuin paikallisten sanomalehtien varastointiaika: Lapin Kansa 6 kk, muut lehdet 3 kk.

Saapuvat lehdet 2024

Aikakauslehdet

Puoluelehtiä ei ole tilattu kirjastoon. Joitakin puoluelehtiä (p) on lahjoitettu kokoelmaan. (L)=lahjoituslehti.

ALLERSIT INVALIDILIITTO (L)LAPILLINEN (L)SOS-LAPSIKYLÄ: KUULUMISIA (L)
ANIMALIA (L)JAHTI (L)LATU & POLKUSUOMEN KUVALEHTI
ANNAJUOKSIJALUONTOKUVASUOMEN LUONTO
APUJYTY (L)LÄHETTÄJÄ (L)SUOMEN SILTA (L)
ASE-LEHTIKALTIOMAITO JA ME (L)SUOMI-UNKARI (L)
ASUMINEN & YHTEISKUNTA (L)KAUNEIMMAT KÄSITYÖTMARTATSUPER (L)
ASUMISTERVEYS (L)KAUNEUS JA TERVEYSMEIDÄN MÖKKISUURI KÄSITYÖ
AVOTAKKAKAUPPALEHTI FAKTAMEIDÄN TALOSYÖPÄ (L)
BETONI (L)KAUPPALEHTI OPTIOMETSÄSTYS JA KALASTUSTAITO
BIKE /MP maailmaKAUPPAPOLITIIKKA (L)MIKROBITTITEE ITSE
BIRDLIFE (L)KEHITYS (L)MOBILISTI (L)TEKNIIKAN MAAILMA
BODHI MELONG (L)KELKKALEHTI MKLE MONDE DIPLOMATIQUE & NOVAJA GAZETA (L)TELMA  (L)
DEKOKIDE (L)MOTIIVI (L)TEOSOFI (L)
DEMOKRAATTI (p,L)KIINA SANOIN JA KUVIN (L)MUSIIKINTEKIJÄ (ent. SELVIS) (L)TERVE METSÄ (L)
EEVAKILPI (L)NOVITATEX WILLER
EPISODIKIRJASTOLEHTINYKYAIKA Lähetyslehti (L)TIEDE
ERÄKODIN KUVALEHTIOTTOBRE DESIGNTIETEEN KUVALEHTI
ET-LEHTIKODIN PELLERVOPARNASSOTIETEEN KUVALEHTI HISTORIA
ETUPYÖRÄ (L)KONEVIESTIPERHOKALASTUSTIETEEN KUVALEHTI HISTORIA
FILLARIKOTILIESIPIRTA (L)TUULIVOIMA (L)
GLORIAN KOTIKOTILÄÄKÄRIPOLEMIIKKI (L)TV-MAAILMA
HENGITYS (L)KOTIPUUTARHARAITO (L)TYÖELÄKE (L)
HERMOLLA (Parkinson postia) (L)KOTIVINKKIRAJAMME VARTIJAT (L)TÄHDET JA AVARUUS
HIIHTOKRISTOSOFI (L)RAUHANPUOLUSTAJA (L)UNELMIEN TALO & KOTI
HOUSE BEAUTIFUL (UK edition)KULUTTAJARETKIVAPAA-AJAN KALASTAJA
HS KUUKAUSILIITEKUNTO PLUSRIISTAVOI HYVIN
HYVÄ TERVEYSKYLKIRAUTA (L)RUOTUVÄKI (L)

Sanomalehdet

Puoluelehtiä ei ole tilattu kirjastoon. Joitakin puoluelehtiä (p) on lahjoitettu (L) kokoelmaan.

EL-SANOMAT (L)KAUPPALEHTIMAASEUDUN TULEVAISUUS (L)
ELÄKKEENSAAJA (L)KITTILÄ-LEHTIPERUSSUOMALAINEN (p,L)
HELSINGIN SANOMATKOILLISSANOMATSOMPIO
HEVOSURHEILUKOTI-LAPPI (L)TYÖKANSAN SANOMAT (p,L)
INARILAINENKURIIRIUUSI TIE (L)
KANSAN UUTISET (p,L)LAPIN KANSA

Lasten ja nuorten lehdet

AKU ANKKAHÄMÄHÄKKIMIES
HEVOSHULLUKOULULAINEN
HEVOSHULLULEGO NINJAGO
PRINSESSA