Ystävyyskaupunkitoiminta

Kemijärven ystävyyskaupungit

Vesisaaren kaupunki on pohjoisen Norjan Finnmarkin (Ruijan) hallinnollinen keskus Varanginvuonon pohjoisrannalla. Vuonna 1961 alkanut yhteistyö painottuu kulttuurivaihtoon.

Vuoreija on maailman pohjoisin linnoituskaupunki ja Norjan itäisin kaupunki. Se sijaitsee Finnmarkin läänissä Jäämeren rannalla, ja kaupungin keskustaan kuljetaan merenalaista tunnelia pitkin. Vuonna 1961 alkanut ystävyyskuntayhteistyö on pitänyt sisällään muun muassa leikkimielistä lumisotaa, musiikkitapahtumia, puutalojen vientiä ja kalatuotteiden tuontia sekä opiskelijavaihtoa.

Kantalahden kaupunki sijaitsee Venäjällä, noin 250 km Kemijärveltä itään. Ystävyyskuntatoiminta alkoi vuonna 1988 ja painottuu kulttuuriin sekä kaupan, teollisuuden ja matkailun edistämiseen. Ystävyyskaupunkitoiminta Kantalahden kanssa on keskeytetty toistaiseksi.

Sobetsu (4 000 asukasta), sijaitsee Shikotsu-Toyan kansallispuistossa, Japanin pohjoisimmalla pääsaarella Hokkaidolla. Yhteistyö alkoi vuonna 1993 ja sen tavoitteena on kehittää kulttuurista, koulutuksellista ja teollista vaihtoa kaupunkiemme kesken. Yukigassen-lumisota tuli Kemijärvelle Sobetsusta. Sobetsun kylpylän rakentaja oli Ikihirsi Oy Kemijärveltä. Erityisen tärkeä työmuoto ovat jokavuotiset koululaisvierailut, joita toteutettiin vuonna 2009 jo viidettätoista kertaa.

Meillä ystävyyskuntatoiminnan tunnetuin muoto lienee Yukigassen-lumisotakilpailut, joka tuotiin Kemijärvelle Japanin Sobetsusta ja vietiin edelleen Norjan Vuoreijaan. Vuoreijassa kisataan Pohjoismaiden mestaruudesta, Kemijärvellä Euroopan mestaruudesta ja Sobetsussa lumisodan maailmanmestaruudesta.