Soppelan kyläseura ry

Soppelan kyläseuran puheenjohtaja Teuvo Karjalainen
yhteystiedot: p. 050 303 2652, s-posti: teuvo.karjalainen@caverion.com

Soppelan kylä sijaitsee noin 14 km Kemijärven keskusta Peräposiolle päin. Kyläämme ympäröi upeat järvi- ja vaaramaisemat. Kylän kautta pääsee Perä-Posiolle ja Suomutunturille. Matka Kemijärven keskustasta Suomulle lyhenee noin 10 km Soppelan kylän kautta ajettuna. Kylämme sai laajaa julkisuutta, kun kesäkuussa 2005 Lapin Maakuntamuseo ja Kemijärven kansalaisopisto käynnistivät kylässämme arkeologiset kaivaukset. Arkeologit uskovat löytäneensä metsäsaamelaisten Vihtalan talvikylän jäännökset, jonka olemassaolosta tutkijat ovat kiistelleet kaksi ja puoli vuosisataa.

Uimaranta
Kylän uimaranta sijaitsee Soppelan koulun läheisyydessä. Uimarannalla on mahdollisuus harrastaa rantalentopalloa, ja paikkaa onkin kehuttu Lapin läänin parhaimmaksi suojaisen sijainnin vuoksi.

Venesatama
Satama on keskellä kylää, johon on helppo tulla. Jumiskolle päin menevä tienpenkka suojaa veneitä suurimmilta tuulilta. Venepaikkoja on 10 kpl + rantatörmä pienemmille veneille. Venepaikkojen vuokrauksesta voit kysellä Kemijärven kaupungilta Sortteerista.

Seurantalo
Soppelan seurantalo on rakennettu v. 1947 ja se on Eino Livisteen piirtämä. Talo rakennettiin ’talvisodan hengessä’ kyläläisten talkootyövoimin kaikki mukana periaatteella ja kyläläiset myös lahjoittivat puutavaran metsästään rakentamista varten. 

Taloa käytettiin monenmoisiin tapahtumiin; Iltamia, tansseja, elokuvia, muikkujuhlia, häitä yms. tapahtumia. Tänä päivänä tunnetuin seurantalolla järjestetyistä tapahtumista on Rantakalajuhlat heinäkuun puolessavälissä. 

Viimeisin talkootyönnäyte oli ikkunoiden uusiminen. Alkuperäiset ikkunat vaihdettiin uusiin kesäkuussa 2005 Suomen Kotiseutuliiton myöntämän tuen turvin. Rakennus on kooltaan, 290 m² käsittäen tanssisalin, näyttämön, kahvilan, sisä-wc:t ja eteisen. Pihapiirissä on myös v. 2003 valmistunut myyntikatos/esiintymislava.
Talo on käytössä keväästä syksyyn.Taloa vuokrataan pääasiassa kyläläisille mutta myös ulkopuolisille erilaisiin tapahtumiin. Talon kalustoon kuuluvaa isoa paviljonkitelttaa voi myös vuokrata.
Lisätietoja saa puh.joht. Teuvo Karjalaiselta p 050 303 2652.

Kyläseuralta voi vuokrata:

  • seurantaloa, vuokra 150 €
  • paviljonkitelttaa, koko 6×3 m, irrotettavat seinät ja isot ikkunat, vuokra 50 €
  • muurikka, halkaisija n. 110 cm, vuokra 30 €
  • jäsenille jäsenetuhintaan

Soppelan kylän historiaa (pdf)