Javaruksen kyläseura ry

Javarus sijaitsee Kemijärven kaupungin pohjoisosassa Sodankylän ja Pelkosenniemen rajalla. Kemijärveltä on Javarukselle matkaa 30 km. Javaruksen kylä sijaitsee Suopankijärven ja Javarusjärven välissä, joista on yhteys kemijärveen Javarusjokea pitkin. Kylä sijaitsee kauniilla paikalla ja alueen vieressä on laajat erämaat tarjoten hyviä marjastus ja metsästysalueita. Kylän yhteydessä on useita järviä, joiden rannoilla on rakennettuja tontteja sekä myös kaavoitettuja tonttimaita.

Ensimmäiset asukkaat Javarukselle ovat tulleet n. 1600 luvulla. Sodanjälkeen asukkaita oli liki 300.  Vuonna 1928 valmistui Javaruksen koulu, jossa oppilasmäärä vaihteli 6-70 välillä. Koulu lopetettiin 1970 jolloin koululaiset siirrettiin Levärannan kouluun. Maantie on Javarukselle tehty 1930 luvulla, vuosikaudet tie oli talvella auraamatta ja kulkemaan pääsi vain hevoskyydillä. Sähköt kylään saatiin keväällä 1974. Kylästä muutti pois kymmeniä asukkaita 1960 luvun lopun ja 1970 luvun alun välillä. Nuoret muutti osa Ruotsiin ja osa Etelä-Suomeen. Karjat lopetettiin, suurin osa pelloista pantiin pakettiin ja jäi vain muutama tila. Kauppa säilyi kylässä metsätyömaiden ansiosta pitempään, vuoteen 1976 saakka, vaikka väki oli vähentynytkin. Posti lopetettiin kylästä 1988.

Nykyisin Javaruksella asuu vakituisesti 46 henkilöä, kesäisin asukasluku lisääntyy huomattavasti. Alueella sijaitsee kymmeniä kesämökkejä. Javaruksen kylätoimikunta on perustettu 1983 ja kyläseura ry. on perustettu 2001. Kyläseura on ostanut koulun Kemijärven kaupungilta ja yhdessä metsästysseura Javaruksen Erän kanssa aloittaa nykyisin kylätalona toimivan vanhan koulun kunnostuksen.

Javaruksen kyläseura tekee yhteistyötä Javaruksen Erän kanssa ja https://www.javaruksenera.fi/esittely/ sivuilla pääset tutustumaan toimintaan